Firma care vinde Uvertura Mall a salvat de la faliment o eurofermă de pe malul Prutului. Management reorganizare lichidare Iaşi SPRL a salvat de la fărâmiţare o fermă din Ripiceni, intrată în reorganizare în 2015. Deşi creditorul principal, Fondul de Garantare pentru IMM-uri, ar fi putut scoate ferma la vânzare pe bucăţi, desfiinţând-o, pentru un preţ avantajos, ieşenii au preferat o vânzare la pachet, care a salvat afacerea. Astfel, firma cumpărătoare, Bukovina Development din Suceava, nu doar că a păstrat ferma, ci a şi dezvoltat-o, crescând cu încă 50 de capete totalul bovinelor şi cu încă 50 de hectare terenul luat în arendă.

În prezent, euroferma, dezvoltată de SC Chilia SRL, deţine 500 de capate de bovine din rasa Hollstein, peste 240 de hectare de teren în proprietate şi arendat, şi are 13 angajaţi cu carte de muncă, din Ripiceni. Totodată, aceasta plăteşte impozite consistente primăriei din comună pentru imobilele funcţionale.

„Cei de la Iaşi sunt de apreciat că au ales varianta ce a salvat ferma. Imediat după vânzare a venit creşterea subvenţiei pe cap de bovină aprobată de guvernul Cioloş, când sprijinul financiar a crescut de la 250 la 1.300 de euro, astfel încât în acest an ferma este pe profit”, a declarat Petrea Măgureanu, administratorul fermei din Ripiceni. Acesta a adăugat că măsurile cu adevărat salutare au fost luate în 2016 de către ministrul Agriculturii de la acea dată, Achim Irimescu, împreună cu premierul Dacian Cioloş, fost comisar european pe agricultură, care au reuşit mărirea substanţială a fondului alocat de UE pentru subvenţionarea crescătorilor de bovine.

Respectivul fond va rămâne mărit până în 2020, când va fi renegociat cu forurile europene